87η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Μυλωνάς: «Επιστημονική visa» για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην τεχνολογία
Ο πρόεδρος του Συνδ. Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορ. Ελλάδας μίλησε για τις προκλήσεις του κλάδου
Για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κλάδος της τεχνολογίας, τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έκανε λόγο ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας, με κολοσσούς του κλάδου να επενδύουν στον κλάδο και να γίνονται «κράχτες» και για άλλες μικρότερες.
«Όλοι αναζητούν χώρες στις οποίες υπάρχουν καλά μυαλά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας χάρη στην υπερεπένδυση των οικογενειών στην εκπαίδευση των παιδιών τους, και στα πολύ καλά πανεπιστήμια, υπάρχουν «πολύ καλά μυαλά».
Αυξημένοι μισθοί
Το κυνήγι για εξειδικευμένα στελέχη, και οι σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στην αγορά έχει αυξήσει σημαντικά τους μισθούς στον κλάδο, τονίζοντας ότι γενικά η τάση είναι αυξητική.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά ο κλάδος αυτή τη στιγμή ζητά skills όπως προγραμματιστές και αναλυτές δεδομένων, προσθέτοντας ότι ο κλάδος της πληροφορικής προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και σταθερότητας.
«Ο κόσμος δεν φτάνει. Δεν βρίσκουμε κόσμο, κι έτσι φτιάχνουμε κόσμο», τόνισε αναφερόμενος σε προγράμματα κατάρτισης τα οποία τρέχουν πολλές εταιρείες του κλάδου.
Μέτρα fast track
O κ. Μυλωνάς αποκάλυψε επίσης ότι ο σύνδεσμος έχει καταθέσει ήδη μία πρόταση για επανεκπαίδευση 500-600 ανθρώπων από συναφείς κλάδους, οι οποίοι θα έχουν δουλειά από την πρώτη μέρα και όχι όταν τελειώσουν την εκπαίδευση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βουλγαρίας, για την οποία όπως είπε αντιμετώπισε το πρόβλημα πριν από δέκα χρόνια, με τις επιχειρήσεις να τρέχουν αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης.
Υπογράμμισε επίσης, ότι αυτά τα προγράμματα δεν έχουν όριο ηλικίας και απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες.
Κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου με παραγωγικού φορείς μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της 87ης ΔΕΘ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ακριβώς στο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού.
«Προτείνουμε τη δημιουργία προγραμμάτων reskilling και upskilling» ανέφερε, προσθέτοντας ότι παράλληλα προκρίνουν τη θέσπιση μιας «επιστημονικής visa» ώστε να προσελκύσουμε στη χώρα μυαλά από χώρες που δεν είναι στην ΕΕ.
Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων
Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι η πανδημία Covid 19 ενίσχυσε βίαια τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και έχει αλλάξει σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες, καθώς πολύ κόσμος διατηρεί πλέον την εξ’ αποστάσεως εργασίας.
Ερωτηθείς αν ανησυχούν οι επιχειρήσεις του κλάδου για την κλιματική αλλαγή, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις εγκαταστάσεις τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ Μυλωνάς τόνισε ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον αναπτύξει τις υποδομές τους στο cloud.
Τέλος, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη πολύ ψηλά στην ατζέντα της την τεχνολογία, από την προηγούμενη 4ετία, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τον νέο υπουργό: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται. Εμείς λειτουργούμε ως think tank για να βοηθήσουμε σε αυτήν εξέλιξη», κατέληξε.