ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 1st SouthEastern EuropeanICT Clusters & Associations Forum

Η σύναψη στρατηγικών σχέσεων,  η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για την ενίσχυση της καινοτομίας και η αξιοποίηση νέων εργαλείων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτέλεσαν τους κύριους στόχους της 1ης Συνάντησης Συνεργατικών Σχημάτων & Συνδέσμων Πληροφορικής της Ανατολικής Ευρώπης (1st Southeastern European ICT Clusters & Associations Forum), η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Την εν λόγω συνάντηση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων πληροφορικής και συνεργατικών σχημάτων (clusters) από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την Ελλάδα. Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν επίσης στελέχη και εκπρόσωποι εταιριών πληροφορικής της Μακεδονίας και της Θράκης.

Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ)), Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι πρωταρχικές επιδιώξεις αποτελούν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των Δυτικών Βαλκανίων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η διοργάνωση καινοτόμων δράσεων, μέσω εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλείται να υπερβεί σήμερα ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν στη γραφειοκρατία, στο υψηλό έμμεσο κόστος του προσωπικού, στην έντονη φορολογία και σε ελλείψεις υποδομών. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μικρή αλληλεπίδραση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων, ενώ οι νέες, μεγάλες διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας διαμορφώνουν νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όσον αφορά στις  προσλήψεις.

Έξι ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη
Παρά ταύτα, η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει και προσφέρει, όπως είπε, έξι σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες συνοψίζονται στην ποιότητα του ανθρωπίνου κεφαλαίου, στο καλύτερο, σε σχέση με άλλες χώρες, κόστος εργασίας, στη λειτουργία αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας, στη δράση καθιερωμένων  καινοτόμων ΜΜΕ και στην υιοθέτηση περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας, μέσω διαφόρων οργανισμών και φορέων, όπως του ΑΠΘ, του ΕΚΕΤΑ και του ThessINTEC.

Στη Σερβία
H δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ συνεργατικών σχημάτων (clusters) του κλάδου των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνιστά τον κύριο στόχο του Balkan, Black Sea & Baltic ICT Network, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Milan Solaja, από τη Σερβία.

Συγκεντρώνοντας μέλη από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Λετονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Ελλάδα, το εν λόγω δίκτυο επιδιώκει να διαχειριστεί κοινές προκλήσεις που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ταυτοχρόνως, φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία που έχουν τα  συνεργατικά σχήματα ως αποτελεσματικό εργαλείο για την υποστήριξη της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Συνεργαζόμαστε στενά, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη προβολή των Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εντοπίσουμε νέους συνεργάτες», είπε ο κ. Solaja.

Στη Βουλγαρία
Η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική, οι ισχύουσες ρυθμίσεις κοινωνικής ασφάλισης και η προνομιακή μεταχείριση άλλων τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις κυριότερες προκλήσεις για τον κλάδο της πληροφορικής στη Βουλγαρία, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM), Filip Mutafis.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη γειτονική χώρα παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών πληροφορικής, όπως και ταλέντων. Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση νέων πρακτικών στον τομέα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την προσέλκυση επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης από άλλες χώρες, μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας παραμονής προς εργασία (μπλε κάρτα).

Παρά ταύτα, πάντως, στη Βουλγαρία, όπως είπε ο κ. Mutafis, λειτουργούν σήμερα περισσότεροι από 60 διεθνώς αναγνωρισμένες εμπορικές επιχειρήσεις λογισμικού. Στον κλάδο της πληροφορικής απασχολούνται περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι, κυρίως μηχανικοί λογισμικού, ενώ το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης απολαμβάνει μισθούς τρεις φορές υψηλότερους από τον μέσο όρο της χώρας.

Στη Βόρεια Μακεδονία
Μακρόχρονη πείρα στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, μέσω καινοτόμων μοντέλων και συνεργατικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη του επιχειρηματικού τομέα, έχει να επιδείξει το Ίδρυμα Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης PREDA Plus, το οποίο εδρεύει στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανέφερε η διευθύντριά του, Marijana Milevska.

«Πιστεύουμε στο δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, πιστεύουμε στις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στην καινοτομία», πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το PREDA Plus έχει διευκολύνει την εγκαθίδρυση τεσσάρων (4) επιταχυντών επιχειρήσεων (accelerators), που είχαν ως  αντίκτυπο την παραγωγή πρόσθετου εισοδήματος  564.000 δολαρίων, μέσω της απόκτησης 109 νέων πελατών, της ανάπτυξης 15 νέων προϊόντων και της δημιουργίας 96 νέων θέσεων εργασίας (83% νέοι).

Παράλληλα, το PREDA Plus έχει αναπτύξει πέντε (5) προγράμματα εκκίνησης νεοφυών επιχειρήσεων, χάρη στα οποία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 45 επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ πολλές επιχειρήσεις προσέλκυσαν πρόσθετα κεφάλαια και προσέφεραν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Προτεραιότητα της ΒIT Alliance, η οποία εδρεύει στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είναι, μεταξύ διαφόρων άλλων πρωτοβουλιών, η επίλυση των δύο σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες πληροφορικής. Όπως εξήγησε ο Damir Maglajlic, εκτελεστικός διευθυντής του εν λόγω φορέα, τα ζητήματα αυτά είναι αφενός μεν η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η ανεπαρκώς ανεπτυγμένη υποδομή του κλάδου της πληροφορικής, εν μέσω απουσίας αναπτυξιακών κινήτρων.

Έχοντας υπό τη σκεπή της τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με περισσότερους από 2.800 νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους, η BIT Alliance έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο συνεργατικό μηχανισμό της χώρας, παρέχοντας αμοιβαία υποστήριξη για την υπέρβαση των εμποδίων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της πληροφορικής.

Στην Αλβανία
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλβανίας, ως αναδυόμενου παραθαλάσσιου προορισμού για τον κλάδο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Albanian Information and Communication Technology Association (AITA), Dritan Mezini και Entjon Dodi. Όπως εξήγησαν, η γειτονική χώρα έχει να επιδείξει πολιτική και επιχειρηματική σταθερότητα, ανταγωνιστικό περιβάλλον, ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο, πολιτιστική συμβατότητα με την ΕΕ και ταχέως αναπτυσσόμενη ανάπτυξη στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Οι ίδιοι ανάφεραν ότι η Αλβανία έχει ενισχύσει την πρόσβαση στο σύστημα πιστώσεων,  εισάγοντας τροποποιήσεις στον Αστικό Κώδικα και στη νομοθεσία περί εισπράξεως τελών, αλλά και θεσπίζοντας νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Παράλληλα, ο επιχειρηματικός  φόρος για τις εταιρίες λογισμικού ανέρχεται σε 5%, ενώ 5% είναι επίσης ο φόρος παρακράτησης μερίσματος.

Στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 400 εταιρίες εξωτερικής ανάθεσης και απασχολούνται περί τους 30.000 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου, όσον αφορά στις εξωτερικές αναθέσεις (outsourcing), αυξήθηκε κατά 17,5% το 2018, σε σύγκριση με το 2017, και αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος, τις δυνατότητες χρηματοδότησης ΜΜΕ και καινοτόμων επιχειρήσεων, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Χαράλαμπος Τσαλκιτζής.

Τα επόμενα βήματα
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη διοργάνωση της 2ης Συνάντησης Συνεργατικών Σχημάτων & Συνδέσμων Πληροφορικής της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα γίνει τον Μάϊο 2023, στο πλαίσιο της επόμενης Beyond, και θα πλαισιωθεί με B2B συναντήσεις μεταξύ εταιριών πληροφορικής των βαλκανικών χωρών, με στόχο την αναζήτηση πεδίων συνεργασίας, την εξεύρεση χρηματοδοτικών λύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2

Share This Story, Choose Your Platform!