Ορόσημο για την ψηφιακή μετεξέλιξη η ημερίδα του ΣΕΤΠΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαρχή νέας, ψηφιακής εποχής
για πολίτες, δήμους και επιχειρήσεις
Ορόσημο για την πρόοδο της ψηφιακής μετεξέλιξης
η ημερίδα του ΣΕΤΠΕ με τη συμμετοχή του Δ. Παπαστεργίου
Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2024
Σε ορόσημο για την προαγωγή της ψηφιακής μετεξέλιξης στο δημόσιο τομέα και την καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και καινοτόμων εταιριών αναδεικνύεται η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος.
Υπό τον τίτλο «Δημόσιοι Φορείς & ΟΤΑ: Ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές μέσω Cloud, Cybersecurity, Smart Cities και ΑΙ», η νέα, δημόσια πρωτοβουλία του ΣΕΤΠΕ, η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, προσέλκυσε υπουργικά στελέχη, γενικούς διευθυντές υπουργείων και επικεφαλής επιχειρήσεων, οι οποίοι συνόψισαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή e-Wallet του Gov.gr θα αποκτήσει νέα έγγραφα και σημαντικές δυνατότητες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ εντός της εβδομάδας και θα διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη γραφειοκρατία. Πρόκειται για σειρά αλλαγών που σηματοδοτούν, όπως τόνισε, την «απαρχή μιας άλλης εποχής».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, το Ψηφιακό Αποθετήριο Εγγράφων (e-Wallet) της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (Gov.gr) θα συμπεριλάβει πολύ σύντομα μία νέα δυνατότητα, την παροχή συναίνεσης για την ολοκλήρωση διαδικασιών, αρχής γενομένης από τη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί και για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε δεύτερο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, θα καταργηθούν δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές δυσκολίες.
«Αυτό είναι μέρος της εικόνας μιας καινούργιας Ελλάδας, η οποία δομείται ταυτόχρονα με πολλές νέες υποδομές», είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι έως τις αρχές του 2026 να έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερα από 1,6 δισ. έγγραφα.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά στη μετεξέλιξη των δημοσίων υπηρεσιών, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη, ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία (δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας – DESI), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τον έχει υπερβεί.
Υπενθύμισε επιπλέον ότι σήμερα «τρέχουν» σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, «τα οποία (έργα) δεν τα έχουμε ξαναδεί και πιθανώς θα κάνουμε αρκετά χρόνια να ξαναδούμε».
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και των κέντρων δεδομένων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ενεργοποίησης 15 μικροδορυφόρων με στόχο την καλύτερη εποπτεία των κλιματικών αλλαγών και των μετεωρολογικών προγνώσεων, όπως και την άντληση ακριβών πληροφοριών για τη διάβρωση των ακτών και τη ρύπανση των θαλασσών.
Φορέας εθνικής εμβέλειας ο ΣΕΤΠΕ
Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η όλη εκδήλωση συνιστά τομή, σε ό,τι αφορά στις συλλογικές προσπάθειες του φορέα για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
Όπως εξήγησε, «το 2024 αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον ΣΕΤΠΕ, καθώς συμπληρώνει 30 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δράσης και, έχοντας μεταβάλει την επωνυμία του, αναδεικνύεται σε φορέα εθνικής εμβέλειας. Αυτή η μετάβαση μάς επιτρέπει να εκπροσωπούμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι οποίες αποτελούν σήμερα την ατμομηχανή της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Πρόκειται για επιχειρήσεις δεν είναι απλώς παραγωγοί τεχνολογίας, αλλά δημιουργοί προστιθέμενης αξίας και συνεισφέρουν καθοριστικά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Μυλωνάς σκιαγράφησε επίσης τις κυριότερες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής, σημειώνοντας ότι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, σε κεφάλαια και σε έργα, όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς δεν μπορούν να συμμετάσχουν παρά μόνον ως υπερεργολάβοι. Ταυτοχρόνως, είναι αντιμέτωπες με το σύνθετο ζήτημα του ανθρωπίνου κεφαλαίου, το οποίο δεν επαρκεί και σε αρκετές περιπτώσεις μετακινείται από τις μικρότερες ελληνικές εταιρίες προς τους διεθνείς κολοσσούς που εγκαθίστανται κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις και ανισορροπίες.
Μετεξέλιξη και… ρομαντισμός
Για «επανάσταση του αυτονόητου» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, περιγράφοντας τη βαρύνουσα σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού κατά την τελευταία τετραετία. Όπως είπε, «το μόνο που σκοτώνει η ψηφιακή μετεξέλιξη είναι ο ρομαντισμός. Στην πράξη, οι ατελείωτες ουρές των πολιτών, τα δισεκατομμύρια των εγγράφων και τα εκατομμύρια των ωρών που χάνονταν μπροστά σε ένα γκισέ, έχουν πλέον αντικατασταθεί από ένα κλικ στον υπολογιστή μας ή το κινητό τηλέφωνο».
Ο κ. Γκιουλέκας μνημόνευσε τη συμβολή των εταιριών που είναι μέλη του ΣΕΤΠΕ, σημειώνοντας ότι προσφέρουν, σε συνεργασία με την Πολιτεία, τα εργαλεία για τη μετάβαση και την προσαρμογή των πολιτών στη νέα, ψηφιακή εποχή.
Στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες
Ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των δέκα (10) ταχύτερα αναπτυσσόμενων περιφερειών της Ευρώπης στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Σχεδόν το 25% των συνολικών υπηρεσιών της Ψηφιακής Πύλης Gov.gr παρέχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης έχει επιτρέψει την κατάργηση των ετήσιων ανταποδοτικών τελών για 150.000 πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιουτίκας είπε επίσης ότι η ημερίδα του ΣΕΤΠΕ, παρουσία του κ. Παπαστεργίου, προσφέρει σε όλους, ακροατές και συμμετέχοντες «την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην ψηφιακή μετάβαση».
Κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ
Το ρόλο του ΣΕΤΠΕ, ως φορέα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας, εξήρε ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σήμερα παρέχονται μέσω της Ψηφιακής Πύλης Gov.gr περί τις 1.820 υπηρεσίες, έναντι μόλις 520 υπηρεσιών το 2020, ενώ η χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Στις προοπτικές του κλάδου των νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), Μάνος Μακρομάλλης. Όπως είπε, η αξία των εταιριών του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας έχει προσεγγίσει σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα 10 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2018.
Για την κυβερνοασφάλεια
Στο νομοθετικό πλαίσιο, τις θεσμικές αρμοδιότητες και τους λειτουργικούς πυλώνες της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διοικητής της, Μιχάλης Μπλέτσας. Όπως είπε, κύρια αποστολή της εν λόγω Αρχής είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας NIS2, η οποία τίθεται υποχρεωτικώς σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2024 σε όλα τα κράτη-μέλη προς ενίσχυση του συνολικού βαθμού κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.
Ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα φτάσει, κατά την πλήρη ανάπτυξη του πεδίου δράσης της, να εποπτεύει, όπως υπολογίζεται, περί τους 2.000 οργανισμούς και φορείς της δημόσιας διοίκησης, έναντι 72 φορέων σήμερα.
Όπως σημείωσε, «δυστυχώς αντικρίζουμε ακόμη την κυβερνοασφάλεια σαν ένα φράκτη, γύρω από τον οποίο σκάβουμε τάφρο και τοποθετούμε κροκόδειλους, για να προστατευτούμε. Ωστόσο, ο εχθρός βρίσκεται ήδη μέσα στα τείχη. Καλό είναι, λοιπόν, να αλλάξουμε νοοτροπία και να αντιληφθούμε την κυβερνοασφάλεια ως ανοσοποιητικό σύστημα που απαιτεί ενίσχυση. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μικρόβια, όπως οι άνθρωποι».
Περί διαλειτουργικότητας
Στις νέες δυνατότητες πρόσβασης που έχει προσφέρει, μέσω του Taxisnet, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να προσφέρουν καλύτερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Ο ίδιος εξήγησε διεξοδικά τη σημασία και τον ρόλο του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο διασυνδέει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Όπως είπε, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας εξυπηρετούνται σήμερα 220 διαδικτυακές υπηρεσίες, έναντι μόλις 20 αντίστοιχων υπηρεσιών το 2017, ενώ εκτελούνται 580 μέθοδοι και υποστηρίζονται 1.150 πληροφοριακά συστήματα.
Σημειώνεται ότι η ημερίδα του ΣΕΤΠΕ τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Χρυσός χορηγός της ημερίδας ήταν ο όμιλος Space Hellas με τις εταιρίες Space Hellas & SingularLogic.
Αργυροί χορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρίες Consortis Geospatial, DOTSOFT ΑΕ, ELBIS, EXEO, Gnomon Informatics S.A., Infoteam Hellas, LANCOM, OTS S.A., Softworks και Ysoft Πληροφορική AE.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ:
0024 & 0267: Αναμνηστική φωτογραφία με τους προσκεκλημένους ομιλητές της ημερίδας του ΣΕΤΠΕ
0038: Ο πρόεδρος του ΣΕΤΠΕ, Θ. Μυλωνάς (πρώτος από δεξιά), με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου (δεύτερος από δεξιά), τον CEO της Space Hellas/SingularLogic, Ι. Μερτζάνη (τρίτος από δεξιά), και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μ. Μπλέτσα (τέταρτος δεξιά)
0127: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας
Διαβάστε τις παρουσιάσεις των εισηγητών στην ημερίδα του ΣΕΤΠΕ:
- Παρουσίαση | Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας | Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και η οδηγία NIS2
- Παρουσίαση | Άρης Μελετίου, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης | Παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Δημόσιους Φορείς, διαδικασία υποβολής αιτημάτων, διάθεσης και λειτουργίας υποδομών
- Παρουσίαση | Ανδρέας Πίπης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Οικονομικού Τομέα & Δημόσιας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης | Ο Στρατηγικός Ρόλος του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ
- Παρουσίαση | Nάντια Λιάπη, Governance, Risk and Compliance Services Director Ομίλου Space Hellas | Thank God for NIS2
- Παρουσίαση | Γρηγόρης Λαζαράκος, διδάκτωρ Νομικής Σχολής, Διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L & L Law Firm, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) στη Βουλή των Ελλήνων, Πρώην αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα | Πάροχοι προϊόντων πληροφορικής και Product Privacy Impact Assessment
- Παρουσίαση | Παναγιώτης Παταρίδης, Solution Specialist Azure Infrastructure της Microsoft Hellas | Παρουσίαση προσφερόμενων υπηρεσιών «G-Cloud_Public@Azure»
- Παρουσίαση | Αργύρης Διονυσόπουλος, Solutions Manager της OTE Group | Public Cloud – Υπηρεσίες Αναδόχου OTE