Πολύτιμη ευκαιρία για τις εταιρίες πληροφορικής οι δράσεις αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολύτιμη ευκαιρία για τις εταιρίες πληροφορικής

οι δράσεις αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Δ. Παπαστεργίου με το ΔΣ του ΣΕΤΠΕ

 

Θεσσαλονίκη,

05 Ιουνίου 2024

Πρόσκληση προς τις εταιρίες πληροφορικής και τους οργανωμένους  φορείς που τις εκπροσωπούν να συνεισφέρουν, μέσω προτάσεων, δράσεων και έργων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά τη συνάντησή του με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, η οποία έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Παπαστεργίου εξήρε τον δυναμισμό που επιδεικνύουν και την ευελιξία που υιοθετούν οι μικρομεσαίες εγχώριες εταιρίες, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε διαφόρους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Η συνάντηση εργασίας, η οποία έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Παπαστεργίου στη Θεσσαλονίκη, συνέπεσε με την πρόσφατη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) σε φορέα εκπροσώπησης με εθνική εμβέλεια, υπό το ακρωνύμιο «ΣΕΤΠΕ», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες των ανά τη χώρα νομικών προσώπων που πρωτοστατούν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων.

Συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι, μέσω της νέας πρόσκλησης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», προσφέρεται η δυνατότητα σε περίπου 35.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε ψηφιακές δεξιότητες αιχμής, όπως η τεχνητή  νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση δεδομένων. Με την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εν λόγω εργαζομένων (upskilling) είναι εφικτό να αναπληρωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν δεκάδες μικρομεσαίες εταιρίες της χώρας.

Ο κ. Παπαστεργίου περιέγραψε επίσης τις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, εκτελεί ή συμμετέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον  Ψηφιακό Βοηθό για τους επισκέπτες της Ελλάδας (mAiGreece), στην ανάπτυξη των λεγόμενων «εργοστασίων  τεχνητής νοημοσύνης», βάσει καινοτόμου προγράμματος της ΕΕ, στην ένταξη 303 δήμων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις «έξυπνες πόλεις» (smart cities) έως το τέλος του 2024 και στην κατάργηση της έκδοσης και προσκόμισης πιστοποιητικών από τους πολίτες. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα της ανάπτυξης 15 ελληνικών μικροδορυφόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την προστασία των ακτών, την παράνομη χρήση παραλιών και άλλες δράσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΠΕ, Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί και τα πολυάριθμα μέλη του συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας κοινό όραμα την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για πρόσκληση που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου. Όπως είπε, η εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων συνιστά σημαντική πρόκληση για τους θεσμικούς φορείς πληροφορικής και πολύτιμη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) προτίθεται να καταθέσει, ως δικαιούχος, συγκροτημένη πρόταση έργου, ώστε οι συμμετέχοντες ωφελούμενοι να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας κατά τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΤΠΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διοργανώσει εντός του Ιουνίου  στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), την κυβερνοασφάλεια και τις εφαρμογές του υπολογιστικού νέφους (cloud). Στην ημερίδα αυτή, η οποία θα απευθύνεται πρωτίστως σε εκπροσώπους επιχειρήσεων, θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες προκλήσεις και οι διαγραφόμενες ευκαιρίες στα τρία, ως άνω πεδία αιχμής των σύγχρονων τεχνολογιών.

Στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου  Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της διοίκησης του ΣΕΤΠΕ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ για Photo_01:

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, (δεύτερος από δεξιά), με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΤΠΕ, Θ. Μυλωνά (πρώτος από δεξιά), τη δήμαρχο Λαγκαδά, Ν. Ανδρεάδου, και τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Π. Τσακίρη (πρώτος από αριστερά)

Share This Story, Choose Your Platform!