Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ: Σε ανοδική τροχιά οι βορειοελλαδικές ΜΜΕ Πληροφορικής – Προτάσεις αντιμετώπισης της έλλειψης στελεχών

3 Φεβρουαρίου 2023|Νέα - Ανακοινώσεις ΣΕΤΠΕ|

Μια καλή χρονιά ήταν το 2022 για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις Πληροφορικής και για το 2023 ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος), Θεόφιλος Μυλωνάς, εκφράζει, μιλώντας στο GRTimes.gr, αισιοδοξία για ακόμη καλύτερη πορεία χάρη στην έμφαση που δίδεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό στα προγράμματα τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ.

Η Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, έχει πλέον ενταχθεί στον διεθνή χάρτη της ψηφιακής εποχής, αποτελώντας πόλο έλξης ξένων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενισχύουν και εμπλουτίζουν διαρκώς, χάρη στις δεξιότητές τους, όχι μόνον τους διεθνείς κολοσσούς, αλλά και τις μικρομεσαίες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις  πληροφορικής, ενώ ο ΣΕΤΠΕ δίνει τη «μεγάλη μάχη» για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, μέσω ιδεών, λύσεων και δράσεων για την κατάρτιση και την επανεκπαίδευσή του.

Στην πράξη, βέβαια, η έλευση τόσων ξένων επενδύσεων ΤΠΕ έχει εντείνει, όπως διευκρινίζει ο κ. Μυλωνάς, το ήδη από πριν μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών πληροφορικής για τις εταιρείες της περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που τέτοια στελέχη μαθαίνουν τη δουλειά σε ελληνικές ΜΜΕ Πληροφορικής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε κάποια από τις ξένες πολυεθνικές που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις προτάσεις

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης του απαραίτητου ανθρωπίνου κεφαλαίου – που όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ είναι το μεγαλύτερο για τον κλάδο στην τρέχουσα περίοδο – ο Σύνδεσμος καταθέτει προς την Κυβέρνηση τρεις προτάσεις:

§  Τη θέσπιση επιστημονικής visa, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση στελεχών πληροφορικής από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
§  Παροχή βοήθειας, λ.χ. μέσω επιδότησης ή με όποιον άλλον δυνατό τρόπο, στις επιχειρήσεις που εκπαιδεύουν και απασχολούν νέους από τα Πανεπιστήμια
§  Υλοποίηση προγραμμάτων Reskilling και Upskilling για πτυχιούχους θετικών επιστημών (μαθηματικούς, φυσικούς κ.ο.κ.) ώστε να απασχοληθούν με επιτυχία στις επιχειρήσεις Πληροφορικής, δεδομένης δε και της υψηλής ανεργίας σε τέτοιες ειδικότητες.

Τα ενεργά μέλη του ΣΕΠΒΕ επί του παρόντος είναι περίπου 80 μικρομεσαίες – κατά κανόνα – επιχειρήσεις Πληροφορικής, που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ έχουν επί το πλείστον κάνει βήματα στο εξωτερικό, όπου προσφέρουν-πωλούν τις υπηρεσίες τους τιμολογώντας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, και με πολύ καλό τεχνολογικό επίπεδο.

Κοπή πίτας

Ο ΣΕΠΒΕ διοργάνωσε προ μερικών ημερών την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου στο «Allegro» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών αρχών εξήραν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στ. Καλαφάτης

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κατά τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με το παρελθόν, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλονίκη διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό, όσον αφορά στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς αναπτύσσεται νέο οικοσύστημα καινοτομίας και λαμβάνουν χώρα πολλά ενδιαφέροντα, νέα projects. Ο ΣΕΠΒΕ, οι παραγωγικοί φορείς και οι πολιτικές αρχές της πόλης βρίσκονται στην ίδια πλευρά της όχθης, επιδεικνύοντας πνεύμα προόδου και εξωστρέφειας. Στο νέο ψηφιδωτό που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΕΤΠΕ, ως σημαντική και δημιουργική δύναμη, αποτελεί κεντρική ψηφίδα, έχοντας δώσει πολλές ουσιαστικές μάχες επί σειρά ετών».

Απ. Τζιτζικώστας

Στις κοινές δράσεις που αναληφθεί, με τη συνεργασία του ΣΕΠΒΕ,  κατά τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, την έκδοση κουπονιών καινοτομίας για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική αποστολή στη Silicon Valley της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο ίδιος προανήγγειλε την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με τίτλο «Cyber Schools» για την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

«Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη ηλεκτρονική περιφέρεια της χώρας, ο ΣΕΤΠΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Ήδη ογδόντα υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο gov.gr, την ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, ενώ εντός του 2023 θα υπαχθούν σ΄ αυτήν όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες μας. Έτσι, θα καταργηθούν οριστικά τα γκισέ της ταλαιπωρίας και του χαμένου χρόνου».

Κ. Ζέρβας

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξήρε τη συμβολή των επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΠΒΕ για τη λειτουργική αναβάθμιση και την ψηφιακή θωράκιση των θέσεων εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την εισβολή κακόβουλου λογισμικού και τη διάτρηση των συστημάτων ασφαλείας το καλοκαίρι του 2021.

«Χάρη στους ανθρώπους της πληροφορικής με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, κατορθώσαμε το 2022, μέσα σε λίγους μήνες, να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος και να αντικαταστήσουμε το υλικό που προσβλήθηκε, ώστε σήμερα να εξυπηρετούμε περισσότερους πολίτες εξ αποστάσεως, χωρίς να προσέρχονται στα γκισέ», είπε ο κ. Ζέρβας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΣΕΤΠΕ, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας και ως σταθερός συνεργάτης του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει κατορθώσει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «να ανακόψει το brain drain, δηλαδή τη διαφυγή ανθρώπινου κεφαλαίου, και να το μετατρέψει σε brain gain, δηλαδή σε επαναπατρισμό χιλιάδων μορφωμένων νέων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, εκτός από την προσέλκυση επενδυτικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη, είναι σημαντικό «να δοθεί υποστήριξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Πηγή: GR Times | Ημερομηνία: 02/02/2023
Συντάκτρια: Βάσω Βεγίρη
Διαβάστε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύεται

Share This Story, Choose Your Platform!